De windtelefoon in Haaksbergen

Het prachtige nummer ‘Zelfs nu je zwijgt’ van Veldhuis & Kemper (met toestemming van Veldhuis & Kemper gebruikt), klinkt onder beelden van de windtelefoon die staat bij het uitzichtpunt aan de Steenhaarplassen in Haaksbergen. In dit nummer wordt bezongen dat verbondenheid en liefde altijd verder gaan, steeds weer verder… Zo mooi van toepassing op de symboliek van de windtelefoon.

Zelfs nu je zwijgt…
… nog even mijn verhaal aan je kwijt kunnen…
… nog even zeggen hoe erg ik je mis…
… nog even tegen je praten…

Onstaansgeschiedenis windtelefoon Haaksbergen

Het is regenachtig en er staat een zacht briesje als Joop Weeink van Weeink Uitvaartzorg en Ellen van den Berg van Natuurmonumenten eind november 2020 de windtelefoon plaatsen bij het uitzichtpunt aan de Steenhaarplassen. Een mooie plek om even stil te staan bij een dierbare die je uit het oog bent verloren, om welke reden dan ook.

De windtelefoon in Japan

Joop Weeink raakte geïnspireerd door een artikel over de windtelefoon in Otsuchi in Japan.In 2011 verloor Itaru Sasaki, een 72-jarige tuinarchitect uit Japan, zijn geliefde neef in een natuurramp. Gebroken door verdriet installeerde hij een oude telefooncel in zijn tuin in het plaatsje Otsuchi. De telefoon zelf, helemaal niet aangesloten, kreeg de naam ‘Kaze no Denwa’, de ‘windtelefoon’. Uren kon Itaru in de cabine zitten, de hoorn tegen zijn oren gedrukt, pratend tegen de geest van zijn neef. Hij was ervan overtuigd dat de wind zijn woorden tot bij de ziel van zijn neef zou brengen. Hij kon op deze manier zijn verdriet een plaats geven.  

Hulpmiddel bij alle soorten van verlies

“Vanuit mijn werk heb ik veel met rouwverwerking te maken. De windtelefoon is hier een mooi hulpmiddel bij”, vertelt Joop. “Het spreken aan de telefoon, ook al is die niet verbonden, dwingt je je gedachten te ordenen en ze onder woorden te brengen. Dat is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het hoeft ook niet altijd om een overledene te gaan”, benadrukt hij. “Ik denk bijvoorbeeld ook aan een dierbare vriend, die je om welke reden dan ook uit het oog bent verloren.”

Natuur geeft rust en heelt

Vanwege het tien-jarig bestaan van zijn uitvaartonderneming in 2020 vond Joop het een mooi idee om ook hier in de buurt een windtelefoon te plaatsen. De samenwerking met Natuurmonumenten was al gauw gevonden. Ellen van den Berg: “Natuur doet mensen goed, het maakt de geest leeg, het werkt ontspannend. Je hoort niet voor niets heel vaak dat mensen even gaan uitwaaien of een frisse neus willen halen. In de natuur kan dat. Onze natuurgebieden helpen op deze manier mee aan het welzijn van de samenleving. En een wandeling in de natuur schijnt dan ook weer beter te werken dan een rondje door de wijk. Deze plek, uitkijkend over de Steenhaarplassen geeft je vanzelf een gevoel van rust”.Het ontwerp van de windtelefoon, de eerste in Oost Nederland, is met zorg gemaakt en past perfect in de omgeving. Joop Weeink en Ellen van den Berg zijn er van overtuigd. Hier gaan veel mensen profijt van hebben.

Locatie windtelefoon

De windtelefoon is te vinden op de volgende locatie: 52°09’43.6″N 6°46’55.3″E  (u kunt deze coördinaten kopiëren en plakken in het zoekveld van Google Maps).

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.