As ophalen

De as van een overledene is voor de nabestaanden een waardevol aandenken. U kunt de asresten bijvoorbeeld bewaren in een urn of uitstrooien op een plek die belangrijk was voor de overledene. Maar na een crematie is de as niet direct beschikbaar.

Wanneer mag u de as ophalen?

Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de asresten gedurende deze maand in een speciale ruimte, die niet toegankelijk is voor nabestaanden.

Bedenktijd

Er zijn een aantal goede redenen voor de wachttijd van een maand. Zo hebben de nabestaanden voldoende tijd om na te denken over wat ze met de as willen. In principe beslist de persoon die de crematie heeft geregeld wat er met de asresten gebeurt. Het komt voor dat nabestaanden het oneens zijn over de bestemming van de as. De wachttijd geeft hen de kans eventuele meningsverschillen uit te praten. Lukt dat niet, dan doet de rechtbank hier uitspraak over.

Wij kunnen dit voor u verzorgen

Ongeveer 4 weken na de crematie ontvangt u een brief van het crematorium waarin u wordt geïnformeerd over het ophalen van de as en over mogelijke asbestemmingen. U kunt vanzelfsprekend zelf de as ophalen bij het crematorium, maar als u wilt kunnen wij dit ook voor u verzorgen. U vult dan een formulier in waarmee u ons machtigt om de as namens u op te halen.

Ook kunnen wij u adviseren bij het kiezen van een definitieve asbestemming.

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.