Urnen

Urnen bestaan al heel lang. Al in de bronstijd werd as van overledenen door nabestaanden bewaard in speciaal daarvoor bestemde potten. Bij de aanschaf van een urn is het belangrijk om op een aantal zaken te letten.

Formaat

Wanneer u de volledige as van een persoon wilt bewaren in de urn, moet de urn 3 tot 3,5 liter inhoud hebben. Het kleinste formaat is de mini-urn. Hierin past een kleine hoeveelheid as. Door hiervoor te kiezen is het b.v. mogelijk dat meerdere familieleden een deel van de as bewaren. Er zijn ook duo urnen verkrijgbaar, die geschikt zijn voor de as van twee personen. Hierin is een ruimte van 5-7 liter beschikbaar.

Materiaal

Er is een ruime keuze in materialen, zoals keramiek, steen, marmer, porselein, metaal, glas en hout. Niet elk materiaal is echter bestand tegen weersinvloeden, dus het is van belang om de omgeving waarin de urn wordt geplaatst mee te nemen in de keuze van het materiaal.
Er zijn ook biologische urnen, die gemaakt zijn met uitsluitend grondstoffen van plantaardige of minerale oorsprong. Deze urnen vergaan na verloop van tijd en worden zo weer opgenomen in de aarde of in de zee. Deze urnen zijn ook bij uitstek geschikt als u een ‘groene uitvaart’ wilt.

Plek

De keuze voor de plek van de urn is heel persoonlijk. Veel mensen bewaren een urn thuis, maar ook buitenshuis zijn er verschillende mogelijkheden voor een gedenkplaats. Veel crematoria beschikken over een speciale urnentuin en ook op veel begraafplaatsen is hiervoor een gedeelte ingericht, waarbij er vaak verschillende keuzes zijn. Zo kan de urn in een speciaal urnengraf worden geplaatst of in een nis in een urnenmuur (columbarium). Ook kan de urn worden begraven en eventueel worden bijgeplaatst in een familiegraf. dan gemarkeerd. Een andere mogelijkheid is om de as, al dan niet in een bio urn, te plaatsen bij het planten van een boom op een herdenkingspark.

Kosten

De aanschafkosten van een urn variëren sterk, van een paar tientjes tot vele duizenden euro’s. Voor een plekje in een urnentuin of begraafplaats moeten grafrechten worden betaald, net als voor een traditioneel graf. Een plekje in een urnenmuur is vaak goedkoper.

Overhevelen van as naar de urn

U kunt het overhevelen zelf uitvoeren maar wij kunnen u hierbij ook helpen als u dat wilt.
Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om de as te verdelen over de verschillende opties die er zijn: urn, assieraad, monument op begraafplaats, boom op een herdenkingspark etc. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar het overzicht asbestemmingen op deze website.

Overzicht urnen

Wij zijn dealer van Funeral Products, een innovatief bedrijf dat is gespecialiseerd in onderscheidende, betaalbare urnen en andere uitvaart- en herinneringsproducten. In de Funeral Products catalogus vindt u een groot aantal urnen en andere producten. Als u meer informatie wilt of tot bestelling wilt overgaan, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u ook een aantal voorbeelden laten zien van mini-urnen.

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.