Invulling van de plechtigheid

Hoewel tradities bij uitvaarten een grote rol spelen, zien we steeds vaker dat oude uitvaartrituelen door nieuwe worden vervangen en dat er behoefte is aan een persoonlijker invulling van het afscheid. Uitvaarten zijn de laatste jaren dan ook steeds minder ‘standaard’.

Het onderstaande gedichtje van Toon Hermans illustreert dit op een treffende manier:

Als ik dood ben, niet die theatrale rouw
neem wat Franse kaas, wat stokbrood en wat wijn
Ik wil ook niet in een vaasje op de schouw
ik wil gewoon een stukje kerkhof zijn

Uw wensen staan centraal en samen met de uitvaartbegeleider van Weeink Uitvaartzorg kunt u de uitvaart vormgeven zoals u dit wilt.
Wat past bij de overleden dierbare? Hoe stond hij/zij in het leven? Wat zijn de wensen van de nabestaanden? Kiest u voor een religieuze invulling van de uitvaart of wilt u dit beslist niet?

Voor vrijwel alle wensen is er een passende invulling mogelijk, waarbij vanzelfsprekend ook rekening kan worden gehouden met het beschikbare budget. Wij denken hierin graag creatief met u mee.

Religieuze invulling

Bij de invulling van uitvaarten met een religieuze invulling worden de nabestaanden meestal bijgestaan door een voorganger van de kerk. In de plechtigheid wordt veelal gebruik gemaakt van de voor de betreffende  geloofsgemeenschap bekende gebeden, lezingen, liederen en rituelen. Ook hier zien we dat nabestaanden steeds meer vrijheid krijgen van de kerk om ook (deels) een eigen invulling te geven aan de plechtigheid.

Niet-religieuze invulling

Niet religieuze uitvaarten kunnen plaatsvinden op elke locatie die u passend vindt en met elke invulling die u wenst.
Zo kunt u kiezen voor een afscheidsbijeenkomst in een zaal met traditionele opstelling (de kist staat voorin, de stoelen staan in rijen opgesteld), waarbij verschillende mensen spreken, afgewisseld met muziek en beelden. Dit is doorgaans ook het soort bijeenkomst dat vaak in crematoria wordt gehouden.
Ook maken we steeds vaker mee dat nabestaanden het leven van hun overleden dierbare op heel informele wijze willen gedenken. Dit kan b.v. door de kist middenin een ruimte te plaatsen en alle aanwezigen de gelegenheid te geven op hun moment afscheid te nemen en een woordje te doen. Vaak wordt een dergelijke bijeenkomst aangekleed met een hapje en een drankje, waarbij het leven van de overledene echt wordt gevierd. Dergelijke bijeenkomsten worden meestal in zalencentra gehouden. Steeds meer locaties in de regio bieden hiertoe de mogelijkheid.

Wilt u geen kerkelijke plechtigheid maar kiest u voor een hiervoor geschetste afscheidsbijeenkomst in b.v. een crematorium of elders op locatie, dan kunnen wij u bij de invulling assisteren. Eventueel met aanvulling van een spreker of ritueelbegeleider. Deze neemt de taak op zich die bij een kerkelijke plechtigheid word vervuld door de voorganger van de kerk.

Vrijwel elke invulling van een plechtigheid is mogelijk en we denken graag met u mee.

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.