Thuisopbaring

Vaak is het mogelijk om een overledene thuis op te baren. De opbaring kan plaatsvinden op bed, in een kist of op een zogenaamd opbaarbed, een houten plateau met een iets opstaande rand, waardoor meer de uitstraling van een bedopbaring wordt bereikt.
Nabestaanden vinden het vaak prettig om, in de zo vertrouwde huiselijke sfeer, op een persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen. Onze ervaring is dat een thuisopbaring heel goed kan helpen bij de verliesverwerking. Ook de aanwezigheid van kleine(re) kinderen in de familie kan een overweging zijn om voor een thuisopbaring te kiezen.

Als de conditie van het lichaam van de overledene zich leent voor een thuisopbaring (een inschatting die onze collega’s van het zorgteam kunnen maken), zijn er verschillende mogelijkheden om achteruitgang van het lichaam tegen te gaan.

    1. Gekozen kan worden voor koeling, die op verschillende manieren wordt toegepast, afhankelijk van het soort opbaring (in bed, in kist of op opbaarbed).
    2. Ook kunt u kiezen voor een lichte balseming van het lichaam, ook wel thanatopraxie genoemd. Hierbij hoeft het lichaam niet gekoeld te worden.

De verschillende mogelijkheden worden hieronder verder toegelicht.

Ad 1. Koeling

Bij een bedopbaring wordt een koelmatras gebruikt, die direct onder het lichaam geplaatst wordt. Bij een opbaring in een kist of op een opbaarbed wordt een koelplaat onder kist of opbaarbed geplaatst.
Een mogelijk nadeel van het koelen kan zijn dat in de ruimte waar de overledene ligt meer rekening moet worden gehouden met de kamertemperatuur (deze mag niet te hoog zijn). Ook wordt het geluid van de koeling soms als storend ervaren.

Als gekozen wordt voor een thuisopbaring met koeling is het raadzaam om de overledene, direct na het overlijden, een dagdeel naar een gekoelde ruimte over te brengen. Dit om het lichaam even intensief te koelen, zodat er minder snel kans is op verkleuring en/of verandering van het lichaam. Na deze koeling kan uw dierbare dan weer naar huis worden overgebracht, om daar tot de uitvaart te blijven.

Ad 2. Thanatopraxie

Sinds 2010 is het ook mogelijk om een zogenaamde thanatopraxie behandeling toe te passen, een lichte balseming van het lichaam. Deze behandeling zorgt ervoor dat de overledene er weer natuurlijker uit gaat zien en niet meer zo koud aanvoelt. Ook kunnen tekenen van een eventuele ziekte afnemen. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan, vaak tot het moment van de uitvaart, worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur. Voor nabestaanden en met name ook voor (kleine) kinderen is het erg prettig dat de overledene er nog zo natuurlijk mogelijk uit ziet en niet kil aanvoelt.

Advies en dagelijkse controle

Wij kunnen u hierin adviseren en indien gewenst ook helpen om een geschikte thuisopbaringssituatie te creëren, waarbij ook de nabestaanden een goed gevoel hebben. Zo beschikken wij b.v. over een kamerscherm waarmee een deel van een kamer afgeschermd kan worden.

Bij een thuisopbaring komt onze uitvaartbegeleider elke dag even langs om een controle uit te voeren.

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.