Thuisopbaring

Vaak is het mogelijk om een overledene thuis op te baren. De opbaring kan plaatsvinden op bed, in een kist of op een zogenaamd opbaarbed, een houten plateau met een iets opstaande rand, waardoor meer de uitstraling van een bedopbaring wordt bereikt.
Nabestaanden vinden het vaak prettig om, in de zo vertrouwde huiselijke sfeer, op een persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen. Onze ervaring is dat een thuisopbaring heel goed kan helpen bij de verliesverwerking. Ook de aanwezigheid van kleine(re) kinderen in de familie kan een overweging zijn om voor een thuisopbaring te kiezen.

Als de conditie van het lichaam van de overledene zich leent voor een thuisopbaring (een inschatting die onze collega’s van het zorgteam kunnen maken), zijn er verschillende mogelijkheden om achteruitgang van het lichaam tegen te gaan.

    1. Gekozen kan worden voor koeling, die op verschillende manieren wordt toegepast, afhankelijk van het soort opbaring (in bed, in kist of op opbaarbed).
    2. Ook kunt u kiezen voor een lichte balseming van het lichaam, ook wel thanatopraxie genoemd. Hierbij hoeft het lichaam niet gekoeld te worden.
    3. Daarnaast zijn we ervaring aan het opbouwen met de zogenaamde Bio Sac methode. Dit is een natuurlijke manier van conserveren van het lichaam die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten.

De verschillende mogelijkheden worden hieronder verder toegelicht.

Ad 1. Koeling

Bij een bedopbaring wordt een koelmatras gebruikt, die direct onder het lichaam geplaatst wordt. Bij een opbaring in een kist of op een opbaarbed wordt een koelplaat onder kist of opbaarbed geplaatst.
Een mogelijk nadeel van het koelen kan zijn dat in de ruimte waar de overledene ligt meer rekening moet worden gehouden met de kamertemperatuur (deze mag niet te hoog zijn). Ook wordt het geluid van de koeling soms als storend ervaren.

Als gekozen wordt voor een thuisopbaring met koeling is het raadzaam om de overledene, direct na het overlijden, een dagdeel naar een gekoelde ruimte over te brengen. Dit om het lichaam even intensief te koelen, zodat er minder snel kans is op verkleuring en/of verandering van het lichaam. Na deze koeling kan uw dierbare dan weer naar huis worden overgebracht, om daar tot de uitvaart te blijven.

Ad 2. Thanatopraxie

Sinds 2010 is het ook mogelijk om een zogenaamde thanatopraxie behandeling toe te passen, een lichte balseming van het lichaam. Deze behandeling zorgt ervoor dat de overledene er weer natuurlijker uit gaat zien en niet meer zo koud aanvoelt. Ook kunnen tekenen van een eventuele ziekte afnemen. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan, vaak tot het moment van de uitvaart, worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur. Voor nabestaanden en met name ook voor (kleine) kinderen is het erg prettig dat de overledene er nog zo natuurlijk mogelijk uit ziet en niet kil aanvoelt.

Ad 3. Bio Sac methode

Een nieuwe manier van conserveren van het lichaam, waarmee wij ervaring aan het opbouwen zijn, is de zogenaamde Bio Sac methode. De Bio Sac is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit twee filters die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik van de overledene, onder de kleding, gelegd worden. De Bio Sac is een zakje, bestaande uit twee hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Die absorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Zodoende blijft het lichaam van de overledene op kamertemperatuur, wat prettig is voor de nabestaanden. Maar er zijn meer voordelen. De overledene houdt een optimaal aangezicht en geeft geen nare geuren af. De Bio Sac methode is een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch.

Om een goed resultaat te behalen met deze methode is het een vereiste dat de verzorging van de overledene volgens een bepaald protocol verloopt. Ons verzorgingsteam is hiervan op de hoogte.

Advies en dagelijkse controle

Wij kunnen u hierin adviseren en indien gewenst ook helpen om een geschikte thuisopbaringssituatie te creëren, waarbij ook de nabestaanden een goed gevoel hebben. Zo beschikken wij b.v. over een kamerscherm en eventueel andere attributen waarmee een deel van een kamer afgeschermd kan worden.

Bij een thuisopbaring komt onze uitvaartbegeleider elke dag even langs om een controle uit te voeren.

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.