Thanatopraxie

Sinds 2010 kan worden gekozen voor thanatopraxie, een lichte vorm van balseming. Deze behandeling zorgt ervoor dat het lichaam voor een korte tijd wordt geconserveerd en dat het ontbindingsproces vertraagt. Met lichte balseming blijft de overledene er natuurlijker uitzien en voelt bovendien niet meer zo koud aan. Ook kunnen tekenen van een eventuele ziekte afnemen. Deze  effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Thanatopraxie wordt vaak toegepast in combinatie met een thuisopbaring. De mooie herinneringen die in die dagen ontstaan worden nog lang gekoesterd. Ze helpen om na de uitvaart het verlies te verwerken.

Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. Het vochtgehalte blijft op peil en dit zorgt ervoor dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. Naarmate het proces vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijke uitstraling. Er komt soms zelfs weer wat kleur op de wangen van de overledene. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur. Wel kan de huid wat stugger aanvoelen na de behandeling.

Kiest u voor thanatopraxie, dan wordt deze behandeling uitgevoerd door een speciaal opgeleide thanatopracteur die deel uitmaakt van ons verzorgingsteam. Deze expert beoordeelt ook of de balseming bij een overledene kan worden uitgevoerd. Meestal is dit geen probleem.

“De balseming door jullie was geweldig. Wat is dat mooi gedaan! Heel blij dat deze mogelijkheid bestaat. Mede daardoor een hele fijne tijd door een mooie opbaring. Dit was zonder balseming niet mogelijk geweest thuis.”

“Onverwacht een dierbare zo natuurlijk opbaren. Een geschenk uit de hemel.”

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.