Asbestemming
In de afgelopen jaren zijn er zeer veel mogelijkheden ontstaan rondom gedenken en asbestemmingen. In de gesprekken die wij hebben met nabestaanden om de crematie te bespreken blijkt vaak dat een keuze voor de asbestemming lastig is. Gelukkig hoeft deze keuze ook niet direct gemaakt te worden.
De as wordt op het crematorium, wettelijk verplicht, nog 30 dagen bewaard alvorens deze mag worden vrijgegeven in een zogenaamde asbus. Als u dit wenst kunnen wij voor u de as ophalen bij het crematorium en bij u bezorgen.
Ook kunnen wij u adviseren bij het kiezen van een definitieve asbestemming. Hierin zijn heel veel mogelijkheden, die eigenlijk in 3 hoofdbestemmingen te verdelen zijn:
1. de as verstrooien
3. de as begraven of bijzetten
2. de as (of een gedeelte daarvan) bewaren in een urn of sieraad
As verstrooien
Het verstrooien van as kan o.a. op een strooiveld bij het crematorium of op een gemeentelijke begraafplaats (vraag in uw gemeente naar de mogelijkheden).
Een hele mooie nieuwe manier van as verstrooien is gebruik te maken van de Tolad, een wandelstok die u vult met de as. Bij iedere stap zet u de stok op de grond en drukt u deze licht in; zo laat u telkens een beetje as vrij.
As begraven of bijzetten
De asbus mag in Nederland begraven worden in speciale urnengraven, maar ook in een bestaand (familie)graf. Daarnaast bieden veel begraafplaatsen de mogelijkheid om de asbus in een columbarium te plaatsen, ook wel een urnenmuur genoemd. De mogelijkheden hiervoor zijn divers en per begraafplaats verschillend.
Andere mogelijkheden
Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er nog diverse andere mogelijkheden voor de asbestemming. Zo kan een gedeelte van de as in een schilderij verwerkt worden of in een tatoeage gebruikt worden. Ook een plant of boom laten groeien vanuit de as, b.v. in een herdenkingspark, behoort tot de mogelijkheden.
U bent ook niet verplicht om u tot 1 asbestemming te beperken. Zo kunt u er b.v. ook voor kiezen een gedeelte van de as te bewaren in een sieraad en het overgebleven gedeelte te verstrooien of te begraven. Maar u kunt de as ook verdelen in meerdere urnen zodat alle kinderen een gedeelte mee naar huis kunnen nemen of er een eigen bestemming aan kunnen geven.
Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.