Afscheid nemen in de Boskapel aan de Buurserstraat

Boskapel Buurserstraat Haaksbergen

De Protestantse Begraafplaats aan de Buurserstraat in Haaksbergen heeft een nieuwe aanwinst: de Boskapel. Een overdekte ceremonieplek in een prachtige bosachtige omgeving, waar in intieme kring kan worden stilgestaan bij het leven van een overleden dierbare. Welke achtergrond dan ook, religieus of niet, hier bent u welkom.

Op de foto wordt door vrijwilligers de laatste hand gelegd aan de Boskapel.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

_________________________________________________________________

Hieronder het volledige artikel over de Boskapel uit de TC/Tubantia van 30-3-2023

 

In de Boskapel in Haaksbergen samen afscheid nemen, tussen het groen en bij het fluiten van de vogels

De protestantse begraafplaats aan de Buurserstraat heeft een nieuwe aanwinst: de Boskapel. Een overdekte ceremonieplek in een bosachtige omgeving. In intieme kring kun je hier stilstaan bij het leven van een overleden dierbare.

Betty Morsinkhof 29-03-23, 15:00 Laatste update: 29-03-23, 16:51

Een ceremonieplek, ergens op de begraafplaats. Die wens leefde bij veel mensen, wist het bestuur van de stichting Protestantse Begraafplaats Haaksbergen. „De omgeving, zo vlakbij het Buurserzand, leent zich er bij uitstek voor”, zegt voorzitter Karel van der Lecq. „Als bestuur van de stichting hebben we samen met de vrijwilligers bekeken hoe je dit vorm kunt geven. Corona heeft afscheid nemen veranderd. Toen mocht het alleen in kleine kring. Kennelijk is dat wel bevallen, want mensen kiezen nu vaker dan voorheen voor een intiem afscheid.”

Boskapel

Het werd een overkapping van douglashout. Met aan de voorzijde een stevig zeildoek waaronder de gasten kunnen plaatsnemen. Voor rolstoelers is een vlonder aangelegd. Houten banken, met plek voor maximaal 90 mensen, staan op een dik tapijt van houtsnippers. Op een stoere, afgeplatte boomstam kan de kist met de overledene staan.

Welke achter­grond dan ook, hier ben je welkom. Ook de keuze voor een crematie of begrafenis elders speelt geen rol

Karel van der Lecq

„Er is een geluidsinstallatie. Je kunt dus muziek afspelen. Voor sprekers, of dat nou een predikant is, een pastoor of iemand anders, staat er een houten lessenaar. We kijken niet naar religie”, zegt Van der Lecq. „Welke achtergrond dan ook, hier ben je welkom. Ook de keuze voor een crematie of begrafenis elders speelt geen rol. Iedereen kan gebruik maken van de Boskapel.” Rond de open plek zijn veel rododendrons aangeplant. Je zit er omringd door groen en een kakofonie aan vogelgeluiden.

Faciliteiten

Om gasten goed te kunnen ontvangen, is de toiletgroep in het nabijgelegen onderhoudsgebouw gemoderniseerd en rolstoeltoegankelijk gemaakt. „Ook de keuken is compleet vernieuwd en geïsoleerd. Het regelen van de catering op zich – koffie, broodje, drankje, hapje – dat is aan de gebruiker zelf, meestal in overleg met de uitvaartondernemer”, aldus Van der Lecq. „Verder is de veranda van het gebouw rondom voorzien van een scherm op maat.”

Investeren

Dankzij de opbrengsten uit de verkoop van eeuwigdurende grafrechten van de natuurgraven heeft de stichting dit project zelf kunnen bekostigen. „De inkomsten zijn steeds geïnvesteerd in de hele begraafplaats. Duidelijk zichtbaar en beschikbaar voor iedereen. Er is véél gebeurd en grotendeels door vrijwilligers.”

De natuurgraven blijven voorbehouden aan mensen die in de gemeente Haaksbergen wonen of er een duidelijke link mee hebben. „Van al het overige kan iedereen gebruik maken. Inclusief de Boskapel. Breed inzetbaar, dat is ons uitgangspunt. Een afscheidsbijeenkomst, herdenking, uitstrooiplechtigheid, bijzetten van een urn. Dat soort ceremonies, in allerlei creatieve uitvoeringen. Wel met respect voor de omgeving, waar mensen hun laatste rustplaats hebben gevonden.”

Op zaterdag 13 mei is er een open dag op de protestantse begraafplaats aan de Buurserstraat 185. Meer info: protestantsebegraafplaatshaaksbergen.nl

 

Nieuws

Afscheid nemen in de Boskapel aan de Buurserstraat

De Protestantse Begraafplaats aan de Buurserstraat in Haaksbergen heeft een nieuwe aanwinst: de Boskapel. Een overdekte ceremonieplek in een prachtige [...]

Lees meer
Nieuwsbrief december 2020

Wilt u ook op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen op het gebied van uitvaart en afscheid in de ruimste [...]

Lees meer
De Windtelefoon in het Buurserzand

Nog even mijn verhaal aan je kwijt kunnen… Nog even zeggen hoe erg ik je mis… Nog even tegen je [...]

Lees meer
Nieuwsbrief april 2020

Wilt u ook op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen op het gebied van uitvaart en afscheid in de ruimste [...]

Lees meer