Aandacht voor kinderen

Hoe klein kinderen ook zijn, ze begrijpen al heel veel. Vaak krijgen we vragen als: ’kan mijn kind wel mee naar de uitvaart?’ of ‘is het raadzaam dat mijn kind de overledene nog ziet?’
Uiteindelijk bepaalt u natuurlijk zelf of u dit wel of niet doet. Belangrijk hierbij is dat niets raar is en dat kinderen pas te klein zijn om mee te gaan wanneer zij en u dat vinden. Volg vooral uw eigen gevoel hierin.

Wij hebben veel ervaring met het betrekken van kinderen bij de plechtigheid en de voorbereidingen daarvan, vanzelfsprekend in nauw overleg met ouders. Dit om kinderen te helpen het verlies een plekje te geven en zo een basis te leggen voor verdere rouwverwerking. We kunnen u concrete tips aanreiken en ook materialen, zoals lees- en werkboekjes, kleurplaten e.d. Niet alleen om u te helpen met uw kind te praten over het overlijden van een dierbare, maar ook om uw kind te helpen bij de verwerking van het verlies.

Verschillende voorbeelden worden hieronder kort toegelicht :

  • Wat vertelt u tegen uw kind?
  • ‘Ik draag je altijd bij me’ – bandjes
  • Tekeningen maken
  • Kist of kistdeksel beschilderen
  • Losse dekentjes met een laatste boodschap voor de overledene
  • Muzikale groet
  • Herdenkingskaars

Wat vertelt u tegen uw kind?

Vertel niet tegen uw kind dat de overledene slaapt. Dit zou namelijk problemen kunnen opleveren voor het slaapgedrag van uw kind. Het kind kan angstig worden om zelf te gaan slapen en kan bang zijn om niet meer wakker te worden.

‘Ik draag je altijd bij me’ – bandjes

Als er bij een uitvaart kinderen zijn betrokken, maken we vaak gebruik van zogenaamde ‘Ik draag je altijd bij me’ – bandjes. Dit zijn witte siliconen bandjes, met daarop de tekst: ‘ik draag je altijd bij me’. Voor volwassenen zijn deze bandjes er in een smallere variant, in het zwart. We zien dat zowel kinderen als volwassenen deze bandjes heel erg waarderen en nog heel lang bij zich dragen. Ze kunnen helpen om het verdriet een plekje te geven.

Tekeningen maken

Kinderen vinden het heel leuk om tekeningen te maken en kunnen hierin veel creativiteit en ook emotie kwijt. De tekening kan bijvoorbeeld worden meegegeven in de kist, worden vastgemaakt aan een bloemstuk of ballon etc. Ook hebben wij mooie kleurplaten die kinderen zelf in kunnen kleuren.

Kist of kistdeksel beschilderen

U kunt uw kind een afscheidstekst laten schrijven of een tekening laten maken op de binnenzijde van de deksel. Ook de buitenkant van de kist kan naar geheel eigen wens worden ingevuld, bijvoorbeeld met handafdrukken van kinderen, tekeningen, teksten etc. Op deze wijze krijgt de kist een hele persoonlijke ‘handtekening’.

Los kistdekentje beschrijven

Joop Weeink Uitvaartverzorging heeft, speciaal voor kinderen, een stoffen dekentje laten maken dat in de kist gelegd kan worden, over de benen van de overledene. Kinderen kunnen hierop persoonlijke boodschappen schrijven en tekeningen maken. Zo zagen we pas geleden dat een kleine meid voor haar overleden oma nog een groot zwembad had getekend op dit dekentje, zodat oma nog kon zien dat ze zou gaan afzwemmen.

Groot voordeel van deze werkwijze met losse dekentjes is dat ze dit thuis kunnen doen, in alle rust, en dat dit niet perse in de buurt van de overledene hoeft te gebeuren.

Zo wordt de kist een echte ‘schatkist’.

Muzikale groet

We bieden de mogelijkheid om in een professionele studio een liedje op te laten nemen dat kinderen zelf kunnen inzingen. De opname hiervan kan worden gebruikt tijdens de plechtigheid.

Groot voordeel hiervan is dat het kind het liedje niet tijdens de plechtigheid zelf, met alle emoties van dien, hoeft te zingen. Ook blijkt uit onze ervaring dat, ondanks al het verdriet, dit heel vaak als een hele bijzondere en leuke gebeurtenis wordt ervaren.

Herdenkingskaars

Een kaars geeft warmte en licht. Het is mogelijk een kaars te laten bedrukken met de foto van de overledene of met elk beeld of tekst die u maar wenst. Deze kaars kan gebruikt worden tijdens de plechtigheid, maar is met name zeer geschikt om in de periode na de uitvaart thuis te gebruiken. Op speciale momenten of op momenten dat uw kind het heel moeilijk heeft.

 

Maakt u gebruik van de diensten van Joop Weeink Uitvaartverzorging, dan kunnen wij u uitgebreid informeren over de mogelijkheden die er zijn om kinderen te betrekken bij een uitvaart.

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.