Coronavirus en uitvaart

Wij houden de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten en volgen bij de uitvoering van onze werkzaamheden de regelgeving van overheid, RIVM en de uitvaartbranche. Wij snappen dat dit allerlei vragen kan oproepen en hebben hieronder de belangrijkste en meest gestelde vragen op een rij gezet.
Staat uw vraag er niet bij?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!
Via email naar info@joopweeink.nl  of telefonisch op 06 222 00 646
We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar.


Laatste update: 17 februari 2022

In de persconferentie van 15 februari 2022 is door minister Kuipers een grote versoepeling aangekondigd t.a.v. de geldende coronamaatregelen.

Per direct na de persconferentie:

  • Het advies om thuis maar vier bezoekers te ontvangen vervalt.
  • Het thuiswerkadvies is gewijzigd in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Met ingang van vrijdag 18 februari:

  • Voor de uitvaartbranche gelden de regels van 1,5 meter, mondkapje bij verplaatsing en vaste zitplaats tot 25 februari.
  • Voor de horeca geldt een verplichte sluiting vanaf 01.00 uur en werken met 3G. Op locaties met meer dan 500 mensen is daarnaast een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing verplicht. Vanaf 25 februari worden deze restricties losgelaten (en geldt bij meer dan 500 personen zonder vaste zitplaats 1G).
  • De verplichte isolatie na besmetting wordt verkort van zeven naar vijf dagen. Mensen moeten dan wel 24 uur geen klachten meer hebben.

Met ingang van vrijdag 25 februari:

  • De algemene verplichting om anderhalve meter afstand te houden, de mondkapjesplicht en beperkte groepsgrootte vervallen ook voor de uitvaartbranche. Uitvaarten kunnen dan dus weer zonder enige beperking georganiseerd worden.

Minister Kuipers drukte ons op het hart om te blijven opletten en elkaar te helpen zodat we elkaar niet besmetten. De basisadviezen – zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en (zelf)testen bij klachten – blijven onverkort belangrijk om besmettingen te voorkomen.

De pandemie is nog niet voorbij; iedereen moet zijn weg vinden in de nieuwe situatie. 

 

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus

Bij elk overlijden kunt u ons 24 uur per dag bellen.
Als u weet of het vermoeden heeft dat uw dierbare besmet was met het coronavirus is het belangrijk dat u dit meldt in het telefoongesprek. Wij zullen hier ook naar vragen. Ook zullen wij u vragen of u als nabestaande(n) gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. Deze klachten ziet de RIVM als mogelijke signalen voor een besmetting met het coronavirus en dit is belangrijk voor ons om te weten.

Iedereen in Nederland heeft de verantwoordelijkheid om besmetting met Covid-19 te vertragen door ‘social distancing’ en contact te mijden met mensen met ziekteverschijnselen die op besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. Ook wij willen met ons team hieraan een bijdrage leveren en stellen u daarom deze vragen. We kunnen u dan goed informeren en de benodigde maatregelen treffen, zowel voor uw veiligheid als de onze.

Hoe vindt de bespreking van de uitvaart plaats?

Voor het eerste gesprek maken we een afspraak met u. Hoe en waar dit gesprek plaatsvindt en in aanwezigheid van wie zullen we nader met u afstemmen, afhankelijk van de situatie op dat moment. Ook telefonisch of via internet regelen behoort vanzelfsprekend tot de mogelijkheden.

Hoeveel personen mogen er bij een uitvaart zijn?

Het is aan de locaties waar de uitvaart plaatsvindt om te bepalen hoeveel mensen zij toelaten. Tijdens het regelgesprek met de uitvaartleider, waarin ook de locatie wordt besproken, zal duidelijk worden hoeveel mensen op de locatie van uw keuze ontvangen mogen worden.

Mocht het zo zijn dat er vanwege eventueel beperkende regels of vanwege andere oorzaken mensen niet aanwezig kunnen zijn op de uitvaart, dan kunnen zij deze bijvoorbeeld volgen via een livestream of, achteraf, via een video-opname. Ook een uitvaartfotograaf is een goede mogelijkheid. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Kan de uitvaart van een besmet persoon doorgaan?

Als een overledene besmet is geweest met het coronavirus volgen wij hiervoor de regels die zijn vastgesteld door het RIVM en de betrokken GGD. In principe kan de uitvaart gewoon doorgaan, op de reguliere manier. Wij geven de overledene vrijwel dezelfde dienstverlening als iemand die niet is komen te overlijden aan het coronavirus. Het is alleen niet mogelijk om het lichaam (licht) te balsemen (thanatopraxie).
Om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen volgt ons verzorgingsteam een strikt hygiëneprotocol. Zo zullen zij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding dragen.

Is iemand die is overleden aan het coronavirus nog besmettelijk?

Het huidige coronavirus (Covid-19) is een nieuw virus, waarover nog veel onbekend is. Vanuit onderzoek bij coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden kort is. Bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid kan het virus nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig zijn. Belangrijker is echter de manier waarop besmetting plaatsvindt: door druppels via hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na het overlijden.
Na overlijden kan besmetting dan ook alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van handhygiëne en het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Zo is b.v. handcontact met de overledene door de nabestaanden wel mogelijk, mits daarna de handen goed gewassen worden of gebruik wordt gemaakt van handalcohol.

Kan het virus zich ook verspreiden via voorwerpen?

Het coronavirus wordt vooral overgedragen door te hoesten en te niezen. Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes vloeistof uit de neus en mond van iemand die ziek is. Hoewel een virus altijd een mens of dier nodig heeft om ‘in leven te blijven’, kan het ook voor een bepaalde periode buiten het lichaam overleven.
Dat betekent dat het ook kan worden overgedragen als een besmet persoon bijvoorbeeld boven een rouwbrief niest, een ander deze brief aanraakt en vervolgens met de handen zijn gezicht aanraakt. Afhankelijk van het type oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid, kan het virus enkele uren tot enkele dagen besmettelijk blijven. Het is daarom belangrijk ook deze manier van overdracht te stoppen en oppervlakken en spullen die worden aangeraakt, goed schoon te maken. Bij voorkeur met desinfectiemiddelen, maar anders met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

En natuurlijk: handen wassen, handen wassen, handen wassen. Ook na het schoonmaken.

Kan de kist open blijven?

Ja dit kan. Zowel tijdens de opbaring als bij de uitvaart kan de kist open blijven.

Wat zijn alternatieve mogelijkheden om mijn medeleven te betuigen?

Mogelijkheden om nabestaanden zonder fysiek contact te condoleren zijn b.v. :

  • een hand op uw hart te leggen en tijdens dit gebaar de nabestaanden condoleren
  • het maken van het namastégebaar
  • vriendelijk oogcontact maken
  • het geven van een handkus

In plaats van een schriftelijke condoleance kunnen wij een mand of doos neerzetten waarin mensen een van thuis meegebracht kaartje (dat b.v. ook meegestuurd kan worden met de rouwkaart) kunnen deponeren. We denken hierin graag met u mee.

Graag brengen we de mogelijkheid van digitaal condoleren bij u onder de aandacht. Wij kunnen een online gedenkplaats voor u inrichten, waar het mogelijk is om condoleances, reacties en herinneringen achter te laten. Niet alleen in de vorm van tekst, maar ook middels foto’s, filmpjes e.d. De link naar deze online gedenkplaats kan worden vermeld in kaart en/of advertentie.
Op deze wijze kan iedereen zijn/haar condoleances en steunbetuigingen toch overbrengen. De nabestaanden kunnen indien gewenst later een heel mooi herinneringsboek maken van deze gedenkplaats.

Wanneer kan ik wel of niet naar een uitvaart?

Volg hiervoor de laatste richtlijnen van overheid en RIVM. Als u of 1 van uw gezinsleden grieperig is, koorts heeft, verkouden is of veel moet hoezen en niezen, dan is het met de nieuwste maatregelen niet toegestaan om uw huis te verlaten en kunt u de uitvaart niet bezoeken.
Wij vragen iedereen om correct te handelen in het belang van uzelf en dat van anderen. Denk daarbij ook aan kwetsbare mensen in uw thuisomgeving, zoals ouderen, chronisch zieken en pasgeborenen.

Ontvangt u een uitnodiging om aanwezig te zijn bij een uitvaart maar bent u niet fit of bent u uit voorzorg liever niet aanwezig? Laat het de nabestaanden dan even weten. Het is voor veel families heel lastig om een klein gezelschap te selecteren om aanwezig te zijn. In plaats van u kunnen zij iemand anders uitnodigen die daarmee wel persoonlijk afscheid kan nemen en hen tot steun kan zijn.

Links naar belangrijke informatie

Laat uw nummer achter,

wij bellen u graag terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.