Condoleren
‘Gecondoleerd met het verlies van ……’. U krijgt een hand en soms een zoen op iedere wang. Bij grote condoleances kan dit een reden zijn om niet persoonlijk te laten condoleren. Ook horen we nogal eens: ‘We leefden in een roes, ik weet er nog zo weinig van.’
Hieronder worden de verschlllende mogelijkheden voor condoleance toegelicht. Ze kunnen elk afzonderlijk worden gekozen, maar ook combinaties zijn mogelijk.
-
- Persoonlijk condoleren
- Schriftelijk condoleren
- Digitaal condoleren
Persoonlijk condoleren
Persoonlijk condoleren houdt in dat belangstellenden en genodigden persoonlijk bij u langslopen om u te condoleren. Dit kan op verschillende tijdstippen, o.a. op de avond voorafgaande aan de plechtigheid of op de dag zelf, voorafgaand aan de plechtigheid of na afloop van de plechtigheid bij de koffietafel.
Schriftelijk condoleren
Het voordeel van schriftelijk condoleren is dat u op een later tijdstip nog eens kunt nalezen wie er allemaal geweest zijn en u tevens beschikt over alle namen en adressen van belangstellenden. Dit laatste kan heel handig zijn als de wens bestaat om op een later tijdstip dankbetuigingen te versturen. Er zijn verschillende mogelijkheden om schriftelijk te condoleren.
Het condoleanceboek
Het condoleanceboek is een boek met losse bladen. Tijdens de condoleance liggen de bladen vaak op diverse plekken, zodat meerdere belangstellenden tegelijk kunnen condoleren. Hierdoor blijven de wachtrijen zoveel mogelijk beperkt. De ingevulde gegevens zijn doorgaans: naam, adres, postcode en woonplaats.
Losse condoleancekaartjes
In plaats van het condoleanceboek kunt u ook kiezen voor losse condoleancekaartjes. Deze kaartjes worden meegestuurd met de rouwbrief. Belangstellenden die de rouwbrief hebben ontvangen kunnen het kaartje in alle rust thuis al invullen: met naam- en adresgegevens, maar ook met een paar persoonlijke woorden voor u als nabestaande(n) of nog een laatste woord voor de overledene. Belangstellenden die geen rouwbrief hebben ontvangen, maar die komen condoleren n.a.v. een advertentie in de krant, kunnen tijdens het condoleancebezoek een dergelijk kaartje invullen. Alle belangstellenden kunnen het ingevulde condoleancekaartje deponeren in de daarvoor bestemde box tijdens de condoleance of de uitvaartplechtigheid.
Voordelen van condoleancekaartjes t.o.v. het condoleanceboek
- Er is ruimte voor een persoonlijk woord. De ervaring leert dat veel nabestaanden dit als een belangrijke meerwaarde ervaren.
- Alle lieve persoonlijke woorden van belangstellenden kunnen niet worden gelezen door overige belangstellenden.
- Belangstellenden kunnen in alle rust thuis het kaartje invullen.
- Het kaartje dat thuis al is ingevuld kan snel worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde box, waardoor er geen oponthoud ontstaat.
Digitaal condoleren en herinneren
De condoleance kan ook online plaatsvinden. Met name de jongere generaties, bekend met de mogelijkheden van internet, vinden dit een prettige aanvulling op de bestaande condoleancemogelijkheden. Maar ook is dit een hele goede optie voor belangstellenden die verder weg wonen en niet in de gelegenheid zijn om te komen. Zij kunnen zo toch, via deze digitale weg, hun medeleven betuigen. Door de verschillende reacties en steunbetuigingen ontstaat zo een persoonlijk monument voor de overledene.
Voor online gedenken en condoleren werken wij met Memori.
Memori is een uniek online platform voor het herinneren van overledenen. Nabestaanden kunnen hier samen hun gedachten, herinneringen, foto’s en video’s delen. Op een eigentijdse manier, direct betrokken bij elkaar.